logo logo
logo logo muziek lezingen video agenda colofon home logo
foto

Sternenrest
‘sterren maken geen muziek’
Uitvoeringsgegevens


De compositie Sternenrest is geschreven voor elektrische gitaar, slagwerk van glas, ensemble [basfluit, basklarinet, viool, altviool, cello en twee slagwerkers], computer en klankprojectie middels het Wave Field Synthesis luidsprekersysteem (WFS).

Sternenrest, met een totale duur van 48 minuten, bestaat uit drie delen die zonder pauze in elkaar overgaan:

Seeds of Structure voor elektrische gitaar, computer en klankprojectie (WFS), duur: 18 minuten; solist: Olaf Tarenskeen, elektrische gitaar
GLAS (naar de ster HD 129929) voor glazen slagwerk, computer en klankprojectie (WFS), duur: 12 minuten; solist: Arnold Marinissen, slagwerk van glas
Liminale voor ensemble, computer en klankprojectie (WFS), duur: 18 minuten, uitgevoerd door het Spectra Ensemble: Jan Vercruysse, basfluit, Kris Deprey, basklarinet, Frank Van Eycken, slagwerk, Pieter Jansen, viool, Bram Bossier, altviool, Lieven Baert, cello en met medewerking van Arnold Marinissen, slagwerk.

De klankregie is in handen van Wouter Snoei of Casper Schipper.

De instrumentale bezetting verandert in de loop van het stuk drie keer: van elektrische gitaar naar slagwerk van glas naar ensemble. De elektrische gitaar wordt hoofdzakelijk met een steentje bespeeld waardoor een uitermate subtiele toonvorming mogelijk wordt in de anders onhoorbare gebieden, buiten de gebruikelijke gitaaromvang. Het slagwerk bestaat uit tweeëntwintig glazen instrumenten: lampenkappen, schalen, vazen, tafelblad, etc. Gesampled en geanalyseerd vormen zij de basis voor de elektronische muziek.

De elektronische muziek werd gemaakt in het Instituut voor Sonologie te Den Haag in samenwerking met docent en componist Johan van Kreij en de studenten Billy Bultheel en Casper Schipper. Zij ontwierpen de software en realiseerden de elektronische klanken die door Wave Field Synthesis geprojecteerd worden. Dit in opdracht van de Nederlandse stichting The Game of Life gebouwd weergavesysteem is een transportabel systeem van 192 luidsprekers en acht subwoofers geplaatst rondom het publiek. Afmetingen: 10 x 10 meter. Het in 2006 gepresenteerde systeem projecteert een gelijkmatig over de ruimte verdeeld geluid met mogelijkheden klanken exact te plaatsen en te laten bewegen ten opzichte van de luisteraar.

De compositie Sternenrest (of onderdelen ervan) werd gecomponeerd met financiële ondersteuning van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+, in opdracht van November Music (Den Bosch), het Output Festival 2007 (Amsterdam) en het Spectra Ensemble (Gent) en is opgedragen ter nagedachtenis aan Karlheinz Stockhausen.